Karasal Yayın Hakkında DVB T (Terrestial)
Çanak antenlerin pabucu dama atılacak v.s söylentilerine cevaben Çanak antensiz çalışan alıcı gibi deyimle öne çıkmaya çalışan bazı markaların konunun yetersiz algılanacağını bildikleri halde marka reklamı yapmaya yönelik hamle gibi görmemek mümkün değildir.Görsel ve yazılı basında konuya yeterli açıklık gösterilmemesi, Tüketicilerimizin de bu konunun anlaşılamaması sebebi ile uydu cihazı satın alma girişimlerini belirsizliğe uğratmıştır. Sektörümüzde bu konudan payını almaya başlamıştır. Çanak anten kullanan yada kullanmayı düşünen kişilerin yanlış fikirlere kapılmasını önlemek adına konulara açıklık getirmeye çalışacağım.
Karasal Sayısal Yayın Nedir :
Yayınların izleyicilere iletilmesinde Local vericiler kullanılarak yapılan Digital yayın türüdür.. Gelişen global teknolojinin sonucu birçok Avrupa ülkesinde faaliyette olan bu sistem ülkemize de ulaşmıştır. Bu sisteme DVB T ( Digital Video Broadcast Terrestrial) adı veriliyor. VHF/UHF anten yardımı yada yöresel pozisyonunuza göre farklı anten türleri ile yayın alınabilecektir.
Uydu Yayını ile Karasal Arasındaki Fark Nedir ?
Uydu alıcıları Çanak antenle yönlendirdiğiniz farklı uydularda birçok ülkelerin yerel özel şifreli şifresiz tüm içeriklerini izlemeye olanak tanır. Karasal Yayın ise yalnızca bulunduğunuz bölgede local vericilerin bu sisteme dönüşmesi ile alabileceğiniz yayın dır. VHF 5..12 ve UHF 21..69 bantları tümü sayısal içeriye geçse bile yayın adeti 220nin üzerinde olması mümkün değildir. Uydulardan alacağınız zengin içeriği hiçbir zaman ulaşamayacak ve rakip bir sistem olamayacaktır.
Test yayınları analog tek bir televizyon yayını için kullanılan kanaldan 07/02/2006 itibariyle dört televizyon yalnızca İstanbul’da 23. kanal, TRT 1.2.4 Ankara’da da 31. kanal üzerinden yayına başladı. Yerel TV kuruluşlarının mevcut Local verici ağlarının Karasal sayısal televizyon yayınlarına dönüşümü öncelikle büyük şehirlerde ve sonra kırsal bölgelerde olacak tümünün 2014 yılında geçmiş olması hedeflendiği belirtiliyor.
Karasal Sayısal Sistemin Avantajları
İzleyiciler açısından daha kaliteli, net görüntü ve ses alışı sağlanacak Analog yayın için bir kanaldan bir TV program yayını
yapılabilirken, karasal sayısal yayın bir kanaldan en az dört, en fazla altı TV program yayını yapılmasına imkan verdiğinden, kısıtlı ve milli bir değer olan frekansların daha etkin ve verimli kullanılması sağlanmış olacak, Analog teknolojide mümkün olmayan hareket halinde alış, karasal sayısal yayın teknolojisi ile mümkün hale gelecek ve televizyon yayınlarının mobil alışı sağlanacak, Tek frekans ağı (SFN) teknolojisi sayesinde aynı kanaldan yayın yapan farklı noktalardaki sayısal yayınlar birbirlerini bozmak yerine kuvvetlendirdiğinden bu sayede enterferans sorunu ortadan kalkacak, frekansların etkin ve verimli kullanılması sağlanacak, DVB-H yayınlarına uyumlu el cihazlarına ve cep telefonlarına yönelik televizyon yayınları iletilebilecek. Karasal sayısal televizyon yayıncılığında kullanılan televizyon vericilerinin daha az güç harcayarak aynı alanı kapsaması sağlanacak Böylece insan sağlığını tehdit eden elektromanyetik kirlilik azaltılmış olacak.
Sektörümüzün Durumu
Uydu anten ve Receiver üreticileri gelişen teknolojiyi yakından takip ediyor. Firmamız dahil birçok sektör firmaları DVB T Terrestrial alıcı üretim hazırlıklarını tamamlamıştır. Sektörde bu oluşumun 2007 ve 2008 yılından sonra frekans tahsisi ve ihaleler sonuçlandığında satış grafiği kazanacağını tahmin ediyoruz. Yazımda Çanak antenlerin toplatılacağı antensiz çalışacak v.s gibi söylentilere ve gereksiz karmaşaya cevap bulabileceğinizi umarım .
Yukarıdaki bilgiler alıntıdır ve teknik açıklamadır
İşin kısa açıklaması şu!
Önce şunu unutmayalım çanaksız uydu çıkmış gibi bir şey kesinlikle yok!
Uydu yayınları 36.000km uzaktan uzaydan gelen bir yayın sistemidir ve bir sürü uydular mevcut ve bunlar aynı frekans kullanarak TV yayınları gönderirler çanak kullanılmazsa tüm kanallar bir birine karışır bu yüzden çanak kullanmak zorunludur, çünkü isteyen istediği uyduya çanağı yönlendirir ve o uydudaki TV yayınları seyreder.
Yeni duyurulan sistem sadece şudur.
Çatı, balkon veya TV üstü antenlerle aldığımız VHF, UHF analog yayınlarıdır biri gölgeli olur diğeri karlı olur bir diğeri hiç olmaz işte bu sitemin adı analog sistemidir.
Şimdi test yayına başlayan işte bu analog sistemin dijitalidir, Yanı antensiz TV yayın sitemi denilen sistemidir (anten var yok değil) ve bu sistemin iyiliği analog gibi gölge, karlanma, biri iyi diğeri kötü olayı yok yayın yapılan tüm kanallar net olarak seyretmek mümkündür.
Uydu yayını ile hiçbir alakası bugüne kadar olmadığı gibi bugünden sonrada olamyacaktır.
Şuan herkeste mevcut olan TV lerin anten girişleri VHF, UHF analog sistemli dir bu yeni VHF ve UHF dijital yayınları seyretmek için bir LOKAL RECEIVER cihaz almanız gerekiyor scart ile TV bağlayarak karasal, lokal, yer yayınları seyredebilirsiniz.
Anten olayı ise mutlaka en az teleskopik (çubuk anten tepesinden çekince uzayan) anten kullanmanız gerekiyor çok daha kapalı bir yerde iseniz dışarıya anten koymanız gerekir bu anten bildiğimiz İtalyan anteni de olur yada balkon antenleri var arkasında küçük çanak var yükselticisini ve çanağını çıkarıp geriye kalan İtalyan antene bağlamanız yeterli olacaktır.
Şimden sonra çıkacak TV lerin VHF, UHF anten girişleri dijital yayınları alacak şeklinde üretilecektir bu TV lerde LOKAL RECEIVERE gerek kalmayacak eski TV ile seyretmek isteyecekler LOKAL RECEIVER almaları gerekiyor.