KIRIM- KONGO KANAMALI ATEŞİ

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşiilk olarak Kırım ve Kongo’da görülen, virüslerin sebep olduğu ölümcül seyreden bir hastalıktır.

KIRIM- KONGO KANAMALI ATEŞİ’ NİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Hastalık ateş, ani başlayan baş agrısı, kas agrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın agrısı ve ishal gibi şikayetler de görülebilir. İlk günlerde yüzde ve gögüste kızarmalar ve gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Gögüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir. Burun ve dişeti kanamalarıda görülebilir.

KIRIM- KONGO KANAMALI ATEŞİ NASIL BULAŞIR ?

Hastalık insanlara kene ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşır; evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabilir. Ancak hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı durumundadır. Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerler; bu sırada aldıkları virüsü insanların kanını emerken bulastırırlar.

Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, hasta hayvanların vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas sonucu bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşma olabilmektedir.

KIRIM- KONGO KANAMALI ATEŞİ, VİRUS ALINDIKTAN NE KADAR SONRA ORTAYA ÇIKAR VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR ?

Kene ısırması yada kene teması sonucu virüsün alınmasını müteakiben hastalığın belirtileri 1-3 günde ortaya çıkar; bu süre en fazla 9 gün olabilir. Hasta insan veya hayvanlara ait kan, vücut sıvıları veya dğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda hastalığın ortaya çıkma süresi5-6 gündür; bu süre en fazla 13 gün olabilir.

Hastalık çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkar.

KIRIM- KONGO KANAMALI ATEŞİ’ NİN TEDAVİSİ VAR MIDIR ?

Yukarıda verilen belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulandıracak bir durumun olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulursa, hastalığın teşhis ve tedavisi için gereken işlemler yapılabilmektedir.

KIRIM- KONGO KANAMALI ATEŞİ’NDEN NASIL KORUNULMALI ?

·Hayvanlardaki kenelerle mücadele edilmeli, hayvanlar kenelere karşı ilaçlanmalıdır.

·Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin yaşamaları engellenmeli.

·Hayvanların kanına vaya baska bir vücut sıvısına temas edilmemeli, bu durumlarda eldiven kullanılmalı.

·Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra insanlar vücutlarını kene yönünden muayene etmeli; kene varsa uzaklaştırılmalıdır.

·Tarla, bağ, bahçe, orman ve su kenarlarına iş veya gezi amaçlı giderken pantolon paçaları çorap içine alınmalı mümkünse çizme giyilmeli ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden muayene edilmeli; kene varsa uygun bir şekilde vücuttan uzaklaştırılmalı.

·Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı, bir cımbızla sağa sola oynatarak çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

·Vücuttaki kenelerin herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yagı vb.) dökülmemelidir. Çünkü bu kimyasallar kenelerin kusmasına neden olabileceğinden kusmuktaki virüsler kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilir.

·Kenelerin yaşama alnlarında bulunabilecek kişiler repellent olarak bilinen böcek kacırıcı ilaçları vücutlarına sürerek elbiselerine emdirerek kullanabilirler.

·Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.

KAYNAK: TEMEL SAĞ. HİZ. GEN. MÜDÜRLÜĞÜ